
 
 
 
 
 
 
 
 

April 1, 2010 
 
Xxxxx Xxxxx 
Xxxx Xx Xxxx 
Xxxx Xxx Xxxxx 
 
 Re: OSC File No. AD-10-xxxx 
 
Dear Xx xxxxx: 
 

This letter is in response to your request for an opinion concerning the Hatch Act.  The 
U.S. Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue 
advisory opinions under the Act.  We understand that you are employed by the Internal 
Revenue Service (IRS) as a Xxxxxx and your spouse is currently a candidate in a partisan 
election.  You have asked a series of questions regarding the types of activities you may 
engage in to support your spouse’s partisan candidacy.  Our guidance is set forth below. 
 

The Hatch Act, 5 U.S.C. §§ 7321-7326, governs the political activity of federal 
executive branch employees.  The Act permits most covered employees to actively participate 
in partisan political management and partisan political campaigns.  Covered employees, 
however, are prohibited from, among other things, engaging in political activity while on 
duty, in a government building, while wearing an official uniform, or using a government 
vehicle.  5 U.S.C. § 7324.  Political activity has been defined as activity directed toward the 
success or failure of a political party, candidate for a partisan political office or partisan 
political group.  5 C.F.R. § 734.101.  

 
As an employee of a federal executive branch agency, you are subject to the restrictions 

of the Hatch Act.  Assuming that you are an IRS employee who is not further restricted by the 
Act (i.e., you are not a career SES, Administrative Law Judge, Admin Appeals Judge, or 
employee of the Office of Criminal Investigation), you may engage in partisan political 
management and partisan political campaigns.  Therefore, the Hatch Act would not prohibit 
you from engaging in activity to support your spouse’s campaign, so long as you refrain from 
engaging in any such activity while you are on duty, in a government building, wearing a 
government uniform/insignia, or using a government vehicle.  Accordingly, the Hatch Act 
would prohibit you from circulating electronic messages (e-mails) regarding your spouse’s 
candidacy while you are at work or on duty.  However, if someone sends a message regarding 
your spouse’s candidacy to your IRS e-mail account, the Hatch Act would not prohibit you 
from sending a response requesting that such messages be sent to your personal e-mail 
account.   
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The Hatch Act also prohibits covered employees from knowingly soliciting, accepting 
or receiving political contributions from any person.  5 U.S.C. § 7323(a)(2).  A political 
contribution is any gift, subscription, loan, advance, or deposit of money or anything of value, 
made for any political purpose.  5 U.S.C. § 7322(3); 5 C.F.R. § 734.101.  The Hatch Act 
regulations define political purpose as an objective of promoting or opposing a political party, 
candidate for partisan political office or partisan political group.  5 C.F.R. § 734.101.  Thus, 
the Hatch Act prohibits you from, at any time, soliciting, accepting or receiving contributions 
for your spouse’s partisan campaign.   

 
For example, you may not host or sponsor fundraising events, serve as the point of 

contact for a fundraiser, or invite others to a fundraiser.  In addition, your name may not 
appear on invitations or any other materials for a fundraising event.  Your spouse may host a 
fundraiser in the home you both share; however, you should not represent yourself as the co-
host or sponsor of the event by, for example, greeting invitees at the door and welcoming 
them to the event.  The Hatch Act regulations permit covered employees to provide behind 
the scenes assistance for fundraisers and provide names for fundraiser invitee lists.  See 5 
C.F.R. § 734.208 (example 9).  However, if you provide names for a fundraiser invitee list, 
we advise you to provide names of individuals who are acquainted with your spouse, not 
individuals who are acquainted only with you in your capacity as an IRS employee.   

 
  In addition, the Hatch Act prohibits covered employees from using their official 
authority or influence for the purpose of affecting the results of an election.  5 U.S.C. § 7323 
(a)(1).  Therefore, you must not use your title, influence or authority as a federal employee 
when engaging in any activity to support your spouse’s candidacy.  You may support your 
spouse’s campaign by asking others to vote for your spouse, making speeches at campaign 
events, making statements to the press and providing photographs of you and your spouse to 
the press.  However, you should refrain from making reference to your employment with the 
federal government when engaging in any such activity.    

  
Please note that this advice pertains solely to the Hatch Act.  The IRS may have 

additional rules, policies or guidelines regarding the political activity of its employees.  
Therefore, you are encouraged to contact your agency’s ethics advisor for further guidance.  
Please contact me at (510) 637-3464 ext. 5226 if you have any further questions. 
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 /s/ 
 
Peta-Gay Irving Brown 
Attorney, Hatch Act Unit 
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